Zien wat je eerder niet zag!

Zicht op betekenisgeving

Deze training gaat over je bewust worden van betekenis die jij geeft en krijgt in wisselwerking met de omgeving waarin je werkt.

Heb jij een baan, of heb je een beroep?

Misschien wist jij van kinds af aan al wat je later wilde worden. Of kwam je roeping doordat je iets hebt meegemaakt waarbij je goed geholpen bent en dacht: “Dit wil ik ook”. Mensen kiezen een beroep vaak vanuit een roeping en maken daar hun vak van. In de hulpverlening treffen wij deze bevlogen mensen veel aan. Mensen die iets toevoegen en gaan voor resultaat. Het opvolgen van regels, wetten en protocollen, waar de hulpverlening vol mee zit, kan je beperken bij het doen wat nodig is.

Gebeurt dit vaak dan heb je geen beroep meer, maar dan heb je een baan. Een dagbesteding waar je je hypotheek of huur van kan betalen.

Herken je dit en zou je terug willen naar je roeping? Wij weten hoe! In deze opleiding gaan we samen met jou kijken waar jij ooit begonnen bent en wat je daar in de huidige omstandigheden mee kunt.

Dit doen wij vanuit de visie betekenisgeving. Professionals uit dienstverlenende beroepen zijn gewend hun dienstverlening in te richten op de persoonlijke vragen en wensen van hun cliënten. Vraag is dan: “hoe kunnen mensen verbeteren en veranderen om effectiever te functioneren?” Problemen worden aan mensen gelabeld, daar knutselen we aan en dan is het opgelost. Denken we.

Wat in die benadering mist, is context. De misfit tussen cliënt en diens omgeving wordt niet gezien of genegeerd. Deze misfit leidt tot spanningen. En als er veranderingen doorgevoerd worden, nemen de spanningen toe. We reduceren die spanning niet, integendeel. Immers, zonder wrijving geen glans.

Juist in die spanning ontstaat ruimte voor varianten die je nog niet eerder zag. Op die ruimte leggen wij de focus.
Dat helpt jou én de context waarin jij je bevindt verder.

Betekenisgeving doe je, de hele dag door. Meestal impliciet en zonder er bij na te denken. Dat gaat goed als jouw vorm van betekenisgeving past bij de omstandigheden. Het kan problemen geven wanneer je in een omgeving verkeert waar een andere vorm van betekenisgeving dan de jouwe dominant is.
Bij ons leer je betekenisgeving te expliciteren en kom je tot een herwaardering van de wisselwerking met jouw context. Hierdoor ga je zien wat je eerder niet zag.

Je leert betekenisgeving te herkennen en hoe jij dat in jouw omgeving kunt gebruiken.

Na de opleiding weet je beter waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Je weet ze om te buigen naar handelingen zodat je bereikt wat nodig is. Hierdoor wordt je inspanning effectiever.

Dit levert je meer rust op. Je houdt energie over en het plezier in je werk is weer helemaal terug zoals je ooit begonnen bent.
Wij faciliteren je om vanuit verschillende oriëntaties de keuze te ontwikkelen om anders te doen, zodat je bereikt wat nodig is in de situatie waarin je zit. Of dit nu gaat om de samenwerking met collega’s, andere hulpverleningsorganisaties, verwijzers of cliënten en hun omgeving.

Wat daarvoor nodig is dat je leert je vermogen om te handelen naar bevind van zaken te gebruiken en hoe omstandigheden er uit zien om weer te werken vanuit jouw vakkundigheid.

Locatie:
Assen

Kosten:
2198,00 euro per persoon inclusief verblijfskosten, exclusief BTW

Scroll naar boven