Persoonlijke coaching bij spanning en wrijving in organisaties

Nederland staat in de wereld bekend om het polderen. Het polderen en het poldermodel staan als metafoor voor het er samen uitkomen. Zeker is dat het Nederlandse handelsgeest vertrouwd is met het onderhandelen en het creëren van meerwaarde in ruilverhoudingen. Maar wat nu als er veranderingen moeten plaatsvinden of als er geen ruiling mogelijk is. Wat nu als er een stil conflict is waar men wel weet in de organisatie dat er iets moet veranderen om ontwikkeling mogelijk te maken maar we willen elkaar niet afvallen. Uitspraken als “we vinden elkaar erg aardig, het gaat hier ontzettend veel goed, wij zijn het wel eens en anders hebben we het er met elkaar over” zijn signalen dat de confrontatie uit de weg wordt gegaan. Dit betekent stilstand voor jezelf als individu of als organisatie.

Conflicten ontstaan vaak als gevolg van het verschillend betekenis geven aan verschijnselen of toestanden. Moderatoren van Stichting Vaart in Zorg zijn er in gespecialiseerd om de verschillen in betekenisgeving zichtbaar te maken zonder daar onmiddellijk een oordeel aan te verbinden. We zoeken met medewerkers naar de vorm van betekenisgeving die past bij de activiteiten van de organisatie en gebruiken de spanning om zowel de medewerkers als de organisatie verder te helpen.
Deze vorm van coaching wordt steeds als maatwerk aangeboden door een uitvoerige intake met betrokkenen en leidinggevenden te doorlopen. Daarna richten we de gezamenlijke doelstelling in en stellen we het traject vast. Het eigenaarschap van het proces ligt dan bij (de medewerkers van) de organisatie.

Scroll naar boven